DEs VADERs
OVER VER'PILZUCHT EN ANDERE ZAKEN
HET IS BELANGRIJKER TE WETEN
WAT VOOR IEMAND EEN ZIEKTE HEEFT
DAN TE WETEN WAT VOOR ZIEKTE IEMAND HEEFT
Hippocrates ca.460-370 v.Chr
“Vijf jaren geleden werkte ik met Cie. Tartaren aan de voorstelling Nonkel Wanj. Ik merkte op dat enkele spelers medicatie namen. Ze hadden een plastic doosje met onderverdelingen voor de dagelijks te nemen pillen. Angstremmers, slaapmiddelen, antidepressiva of antipsychotica – het zijn middelen die gebruikt worden om het individu te ondersteunen en te beschermen. Middelen waar ikzelf en velen onder ons niet weten hoe ze er zich tot moeten verhouden. Zal ik bv. voldoende begrip tonen als een vriend van mij antidepressiva gebruikt? Of zal ik in mijn achterhoofd een stem horen die twijfelt aan het nut van medicatie. Wil ik wel geloven in al de opkomende ziektebeelden? Kan ik de voortdurende stijging van medicatiegebruik in de Westerse cultuur een plaats geven?” (Vrambout)
DEs VADERs – Over verpil’zucht en andere zaken is een bewerking van ‘De Vader’ (August Strindberg) door Ivan Vrambout en Cie. Tartaren. Ivan Vrambout doet de regie, Wim Oris staat in voor de spelersbegeleiding. Pol Verwilt creëert decor- en lichtontwerp, Laurence Baeyens ontwerpt de kostuums. DEs VADERs ging 3 juni 2016 in première in het OPEK te Leuven en werd in 2017 hernomen.
Spelers: Berreke Artoos, Chantal Callewaert, Greet Claes, usrsula Coene, Cedric Denayer, Lydia Diels, Doke Dilen, Betty Gilbert, Yvonne Huenaerts, Lieve Matthijs, Willy Vand Der Borght, Martine Van Rensbergen.
Regie Ivan Vrambout
Scenografie/lichtontwerp: Pol Verwilt
Spelbegeleiding Wim Oris
Geraadpleegde Literatuur
Wat met Psyche en Pillen (Stefphan Claes/ Jan De Lepeleire) – Over medicatie in België
Terug naar normaal (Allen Frances) – Waarom er zoveel te doen is rond DSM-5?
De depressie-epidemie (Turdy Dehue) – Over de toename van het ziektebeeld depressie
Als de ervaring spreekt (Roland D. Laing) – Psychiater gelinkt met de Anti-psychiatrie
Demonen van de middag (Andrew Solomon) – Persoonlijke geschiedenis van depressie –